CHELLA'S SITE

 

Chella
Von den Borkenbergen is geboren op 20 mei 2006.

Moeder
Ornella von Kläri's Kinder.
Vader
Zobel of Amber's Pride.

Chella heeft een
gouden karakter.
Alert als een Appenzeller.

HD:A / ED:Vrij / PL:1/0
Gedragstest: A

 

 

THUIS DE APPENZELLER NIEUWS VIDEO SENNENWEB LINKS CONTACT

Naar de overzichtspagina

Naar nieuws 2013

 

Overzicht 2010

Naar de laatste nieuws- en videopagina (december 2010)

Naar de eerste fotopagina

Zie de andere foto's op de fotopagina 1

Zie de nieuwste foto's op fotopagina 2


20 juli, 2010 om één uur 's nachts werd de eerste pup geboren. Een reutje. De tweede om 1.20 uur, nummer drie om 1.36 uur, vier om 2.15 uur, vijf om 2.40 uur, zes om 3.40 uur, zeven om 4.25 uur. En dat was de laatste dachten we. Nee hoor, om 7.15 uur nog één. Nummer acht.

Maar tot onze grote verbazing - de dierenarts was al geweest - kwam er om 12.40 uur een nakomeling.

Totaal acht reutjes en één teefje. Ze maken het goed, de eerste tien dagen hebben ze wel extra goede zorg nodig.

23 juli. Wolfsklauwtjes zijn door de dierenarts verwijderd.
Alle pups zijn nog eens gecontroleerd.
Chella is een voorbeeldige moeder die haar pups nu al corrigeert wanneer er één te opdringerig is.

De namen van de pups zijn bekend. Alle namen beginnen met Ch. van Chella.

27 juli. Precies en week geleden zijn ze geboren. Alle negen groeien zichtbaar en worden elke dag levendiger. Krijsen als kleine biggetjes wanneer iets niet bevalt 'of ik heb honger'.

30 juli. De pups hebben hun geboortegewicht verdubbeld.
Bij een aantal gaan de oogjes al een beetje open. Vandaag of morgen gaan ze helemaal open en zullen ze heel langzaam hun omgeving mogen aanschouwen. ( video en foto's volgen)

3 augustus. Twee weken oud. Ze groeien elke dag zichtbaar en voelbaar.
De pups zijn voor de eerste keer ontwormd. Hun oogjes zijn weer wat verder open. Bij de één wat verder dan bij de ander. De eerste stapjes worden gemaakt, met bijna altijd het resultaat, omrollen. ( zie video 4 augustus) Sommige produceren een pril blafgeluid.

6 augustus. Ze lopen en kruipen op elkaar en door elkaar. Maken schrille 'blafgeluiden'. Om na het speelse spektakel weer voldaan languit in slaap te vallen.

12 augustus. Gisteren voor het eerst in de binnenren. Dat was even wennen, zoveel ruimte. Ook kregen ze voor de eerste keer pap. Het eten leek meer op een bad nemen. De puppymelk met Bambix zat overal. Ze roken daarna lekker zoet.
De tandjes beginnen nu ook voorzichtig door te komen.
Chella geeft nog altijd braaf de borst.
De buitenren wordt in orde gemaakt, zodat ze, wanneer het mooi zonnig weer, is voor het eerst naar buiten kunnen.

15 augustus. Het 'afspenen' is begonnen. Geleidelijk aan krijgen de pups meer vast voedsel. Pap van puppymelk en zacht vlees.
Ze worden steeds levendiger en brutaler. Krijsen oorverdovend wanneer ze eten krijgen. Dat weten ze al precies.
Het spel van elkaar uitdagen is begonnen. Chella corrigeert wanneer het haar te ver gaat (zie video).
De buitenren is klaar. Nu nog mooi zonnig weer.

19 augustus. Vandaag zijn de pups voor het eerst in de buitenren geweest. Het was even wennen 'zoveel ruimte'.
Chella liep hen oppassend achterna. Na een half uur waren ze zo moe dat ze in de mand in slaap vielen. Morgen weer wat langer.

23 augustus. Afgelopen weekend zijn de pups veel in de buitenren geweest. Eén van de paardeboxen is ingericht als binnen-dagverblijf met een uitloop naar de buitenren. Ze rollen soms over elkaar heen met een licht grommend geluid.
De speeltjes vinden ze steeds meer een uitdaging.
Wanneer ik in mijn handen klap, komen ze snel aanrennen. Al iets geleerd dus.

29 augustus. De pups zijn nu vijf weken en drie dagen oud. Het worden al echte hondjes. Tussen de buien door zijn ze in de buitenren. Lawaai maken doen ze ook op z'n tijd. Het is verbazingwekkend hoeveel geluid negen pups tegelijkertijd kunnen produceren. Ze zijn steeds actiever met elkaar bezig. Na het 'speelkwartier' is het heerlijk slapen. (zie video 10)

1 september. De pups kregen gisteren de eerste enting en een gezondheidsverklaring van de de dierenarts. Vandaag zijn ze gechipt en geregisteerd. Elke pup heeft nu een naam. Charon, Charan, Chivas,Chesko,Chellos,Chara,Chamos,Chiko en Chas. Het weer is nu beter zodat ze veel in de buitenren zijn. Deze week nemen we ze voor de eerste keer mee in de auto.

5 september. Op zeven september zijn ze zeven weken oud. Het gaat snel. De afspraken met de nieuwe baasjes zijn gemaakt. Op 14 september gaat de eerste al weg. De laatste de 19e . Het zal straks even wennen zijn zonder de pups. We laten ze nu in groepjes over het erf lopen. Kunnen ze wennen aan de 'grote ruimte' en aan de kippen. Afzonderlijk mogen ze bij mij in de werkkamer zijn. Kijken hoe ze zich gedragen zonder de anderen.

10 september. De pups rijden één voor één mee in de auto. Dus weg uit de roedel. Kunnen ze een beetje wennen aan het "alleen zijn" tijdens het rijden. De fokadviescommissie van de rasvereniging heeft de pups stuk voor stuk bekeken en beoordeeld. Complimenten voor het mooie nest. Chella geeft af en toe nog melk, maar heeft er - begrijpelijk - gauw genoeg van.

12 september. Aan de lijn lopen is en goede oefening. Het is even wennen maar het gaat behoorlijk goed. Dinsdag gaat de eerste pup al naar een nieuwe baasje. Het gaat snel.

14 september. De eerste pup gaat naar zijn nieuwe huis. Charan is nummer één. Morgen gaan Chivas en Chamos, donderdag Chas, vrijdag Charon, zaterdag Chesko, zondag Chara, Chiko en als laatste Chellos. Het zal wel even zijn zijn, de stilte zonder pups. Ik ben benieuwd hoe Chella reageert. Chella heeft het moederschap fantastisch gedaan. Negen pups is niet niks. Vanaf het begin tot het allerlaatste is zorgzaam maar ook corrigerend voor de pups geweest.

16 september. Tijd van afscheid. De pups 'vliegen uit 'naar hun nieuwe baasjes, die ze van pup tot grote hond zullen zien groeien. Een 'vriend' die een deel van hun leven een metgezel gaat worden. Charon in Oostwold ( Gr), Charan in Enter, Chivas in Warnsveld, Chesko in Soest, Chellos in De Westereen ( Frl), Chara in Montaut de Villeréal (Frankrijk), Chamos in Houten, Chiko in Oirschot en Chas in Delfgauw.

Ik hoop ze allemaal nog eens te zien. Misschien, heel misschien zullen ze dan hun oren spitsen als blijk van herkenning, wanneer ik in mijn handen klap en fluit.

Willem Smalen

Dank aan Chella, die niet alleen een fantastische Appenzeller is maar nu ook, zoals bleek, een fantastische moederhond.

Zie fotopagina 1

Zie fotopagina 2 bijgwerkt tot 8 november

Zie de videopagina.. 31 oktober Video 'Chellos komt logeren'


 

Charan (Taran) inmiddels negen weken oud,
in de tuin bij zijn 'nieuwe baas' in Enter.

Samen op de bank slapen. Chellos met z'n nieuwe maatje.

 

Naar de laatste nieuws- en videopagina (december 2010)

Naar de eerste fotopagina

Zie de andere foto's op de fotopagina 1.

Zie de nieuwste foto's op fotopagina 2.

 

Chella von den Borkenbergen...

Laresheems Benji...de vader van het nest uit 2010

 

Larenheems Benji (26-03-2007-29-06-2012)

"Ik heb helaas heel slecht nieuws. We hebben Benji afgelopen vrijdag in moeten laten slapen."
Dat was de begintekst van de mail die ik van de eigenaren van Benji kreeg.
Op 29 juni is Benji, vader van het eerste nest samen met Chella, overleden.
Na een kort ziek zijn, bleek na onderzoek, een grote tumor bij zijn hart. Een operatie was niet meer mogelijk.


Aan Benji heb ik goede herinneringen. De eerste kennismaking met Chella. Daarna de dekkingen. Het ging in een prachtige harmonie tussen twee honden.
Ik kan mij voorstellen dat het heel stil in huis is zonder Benji. Een lichte troost is, dat er nog negen Benji's als nazaten van hem rondlopen. Maar dat maakt het gemis van Benji er niet minder om.